Torte - Torta od borovnica

Sastojci za tijesto:
140 ml vode
125 g glatkog brašna
35 g maslaca
3 jaja
prstohvat šećera
prstohvat soli

Torta od borovnica Sastojci za kremu:
240 g borovnica
sok od 1 limuna
1 vrećica Želatine fix
3 žlice ruma
90 g šećera
400 ml slatkog vrhnja

Potrebno za posipati i ukrašavati:
120 ml slatkog vrhnja
pola vrećice Kremfix učvršćivača za šlag
malo šećera u prahu
nekoliko borovnica
nekoliko listića metvice

Priprema:
Zakuhati vodu s maslacem i šećerom uz često miješanje. Dodati brašno i tako dugo kuhajte dok se tijesto ne odvoji od ruba lonca.

Skinuti s vatre i tijesto iskrenuti u posudu. Pomoću ručne miješalice (metlicama) na maksimalnom stupnju umiješajti jedno po jedno jaje - nakon svakog jaja miješajti dok smjesa ne postane glatka. Trećini tijesta razmazati u obliku kruga (promjera 24 cm) na masnom papiru. Povući jedno tijesto na lim za kolače i gurnuti u sredinu zagrijane pećnice te peči na 180 stupnjeva oko 25 minuta.

Isti postupak ponoviti još dvaputa.

Za kremu dobro izmiješajti izgniječene borovnice,Želatinu fix, rum i sok od limuna. Pri kraju dodati šećer i miješajti dok se ne rastopi. Istući slatko vrhnje i umiješajti.

Oko jedne ohlađene kore postaviti obruč od kalupa za torte te spojiti s kremom i ostalim korama. Ostaviti 2 sata na hladnome.

Pažljivo odvojiti obruč kalupa i pospipati šećerom u prahu površinu torte. Prema uputama na omotu istući slatko vrhnje s učvršćivačem za šlag. Premazati rub torte polovicom smjese po želji. Ostatak vrhnja staviti u štrcaljku s malim glatkim nastavkom.

Na površinu torte naštrcati točkice i tortu ukrasiti borovnicama i listićima metvice.

Savjet više:
Umjesto navedenog tijesta može se upotrijebiti i kupljeno smrznuto lisnato tijesto; jedan paketić podijeliti u tri dijela i ispeći prema uputama. Tada će biti praktičnije tortu napraviti u nešto dubljem limu četvrtastog oblika.
Ukoliko vam zanimaju i drugi recepti za torte možete ih naći na našoj početnoj stranici.

Ostale voćne torte se nalaze u sekciji voćne torte.Tu ćete naći puno različitih voćnih torti.