Torta Ana

Sastojci kora

100 g ulja
100 g vode
20 g kakao praha
5 jaja
100 g prah šećera
150 g šećera
150 g brašna

torta AnaPariška krema:
1 l slatkog vrhnja
200-250 g čokolade
0,5 dl ruma

Priprema
Način rada: ulje i vodu stavite na vatru, pa kad prokuhaju, dodajte kakao prah i intezivno izmješajte. Ostavite da se prohladi. U jednoj posudi umutite žumanjke sa prah šećerom, u drugoj bjelanjke sa kristal šećerom. Lagano spojite bjelanjke i žumanjke, dodajte ohlađenu mješavinu ulja, vode i kakao praha, i na kraju dodajte brašno. Masu pažljivo razmažite po podmazanoj i brašnom posutoj tepsiji. Pecite na temperaturi od 175°C vodeći računa da se masa ne presuši. Za tortu Ana je potrebno šest kora.

Prokuhajte vrhnje, rastopite u njoj isitnjenu čokoladu, mješajte sve dok se krema ne ujednači, i potom ga maknite sa vatre. Odložite u frižider. Dobro prohlađenu kremu na kratko pjenasto izmutite prije nego što ćete filati tortu.

Pripremiti šest kora od Ana mase. Napravite parišku kremu, najbolje je to učiniti dan ranije. Kremu dobro promiješajte mikserom vodeći računa da je ne prelupate. Postavite prvu koru i obruč, nafilajte je i postupak ponavljajte dok se ne potroši krema i kore. Zadnji nivo treba biti krema. Odložite tortu na najmanje šest sati u frižder. Ukoliko raspolažete nugat masom potrebno je 400 g (može eurokrem i slično), otopiti na pari i dodajti mu 150 g bijele čokolade. Lagano mješajte dok se ne sastavi masa. Glazuru razlijte na bilo koju ravnu površinu koja može stati u vaš zamrzivač.

Ohlađenu tortu oslobodite obruča. Izvadite iz zamrzivača pripremljenu glazuru i špatulom vaditi šire trake kojima ćete tortu obložiti sa strane i odozgora. Pokušajte da od traka pravite latice da bi torta podsjećala na ružu. Ako smatrate da je ovaj postupak težak, jednostavno prelijte tortu kao da je u pitanju bilo koja čokoladna glazura. Nugat možete zameniti eurokrem ili sličnim premazom samo ukoliko se odlučite za ovu jednostavniju varijantu dekoriranja.

Budući da je riječ o izuzetnoj torti, specijalitetu Bečke škole slastičarstva, ne morate se opterećivati kompliciranim završetkom. Poanta je u fantastičnom ukusu.

I druge čokoladne torte možete pronaći u našoj sekciji čokoladne torte.Tu se nalaze sve torte od čokolade.