Torte - Sacher torta

Sastojci tijesta:
150 g margarina ili omekšanog maslaca
150 g šećera
140 g tamne čokolade
90 g mrvica
5 bjelanjaka
1 vrećica vanilin šećera
4 žumanjka

sacher torta
Sastojci nadjeva:
120g marmelade od marelica

Sastojci ocakline:
180 g tamne čokolade
6žlica vode
55 g šećera

Sastojak za ukrašavanje:
45 g tamne čokolade

Priprema:
a. Otopiti čokoladu u kupelji od vode i ostaviti je da se hladi. Zagrijati pećnicu i namastiti kalup za torte kojeg obložimo papirom za pečenje.

b. Istući čvrsti snijeg od bjelanjaca i staviti ga sa strane. Izmiješati pjenasto maslac ili margarin pa umiješati vanilin šećer i šećer. Umiješajti jedan po jedan žumanjak s tim da svaki miješamo otprilike 30 sekundi. Miješajući srednjom brzinom umiješati krušne mrvice otopljenu čokoladu. Nakon toga pažljivo umiješajti snijeg od bjelanjaka. Uliti u pripremljeni kalup, poravnati i staviti u pećnicu na oko 45 minuta.

c. Pečeno tijesto izvaditi iz kalupa i staviti na lim pokrivenu masnim papirom da se ohladi. Oprezno ukloniti papir s kojim se tijesto peklo pa tako ohlađenu tortu prerežite vodoravno.

d. Namazati donji dio torte marmeladom i preklopiti gornjim dijelom torte.

e. Pripremiti ocaklinu na način da u lončiću kuhamo vodu sa šećerom sve dok se šećer ne rastopi. Maknuti lončić sa kuhala, dodajti usitnjenu čokoladu pa miješati sve dok smjesa ne postane sjajna. Izliti je na tortu koju zadižeo i okrećemo kako bi se ocaklina ravnomerno rasporedila. Ostaviti tortu da se hladi i ocaklina da očvrsne.

f. Narežite tortu na željeni broj komada.Ukrasitmo otopljenom čokoladom koju nanosimo pomoću vrećice za ukrašavanje. Držati tortu na hladnom do posluživanja.

g. Uz tortu poslužiti tučeno slatko vrhnje.

Peče se na otprilike 170o C oko 60 minuta.

Savjet:
Ako je dobro pohranjena, Sacher tortu se može čuvati i pet dana jer je vrlo sočna.

I druge čokoladne torte možete pronaći u našoj sekciji čokoladne torte.Tu se nalaze sve torte od čokolade.