Torte - Mornarska torta

Sastojci za tijesto:
350 g šećera
5 bjelanjaka
40 g finog jestivog škroba Gustin
60 g šećera u prahu

mornarska torta
Sastojci za čokoladnu krema:
1 omot kreme s okusom čokolade
1/4 l slatkog vrhnja
1/8 l hladnog mlijeka

Sastojci za kremu od jagoda:
1/4 l slatkog vrhnja
1/8 l hladnog mlijeka
1 omot kreme s okusom vanilije
120 g na sitno narezanih jagoda

Za ukras i posipanje:
malo gotove čokoladne ocakline
malo plave jestive boje
nekoliko kapi ruma
malo šećera

Priprema tijesta:
Istući bjelanjak i pomalo dodati šećer. Umiješamo Gustin te istućemo čvrsti snijeg. Po tome prosijemo šećer u prahu i pomiješamo. Masu podijelimo na tri dijela i razmažemo svaki kružno promjera 26 cm po limovima za kolače koje smo prethodno obložili masnim papirom. Limove stavimo u gornji, srednji i donji dio zagrijane pećnice. Tijekom pečenja ostavimo pećnicu malo otvorenu. Ako je potrebno, zamijenimo limovima mjesta. Pečemo na 120 stupnjeva oko sat i pol.

Tijesto preko noći ostavimo da se osuši u lagano otvorenoj isključenoj pećnici.

Priprema čokoladne kreme:
Pomiješamo mlijeko, slatko vrhnje i prah za kremu od čokolade te oko minutu tučemo ručnom miješalicom (metlicama) dok ne dobijemo pjenastu masu. Kremu rasporedimo po jednom tijestu i izravnamo. Na to stavimo drugo tijesto i lagano pritisnemo.

Sastojci za krema od jagoda:
Pomiješamo mlijeko, slatko vrhnje i prah za kremu od vanilije te oko 2 minute tučemo ručnom miješalicom (metlicama) dok ne dobijemo pjenastu masu. Na kraju umiješamo jagode. Kremu rasporedimo po tijestu i izravnamo. Ostavimo 2h u zamrzivaču.

Otopimo ocaklinu prema uputama na omotu i izmiješamo s rumom dok ne dobijemo gustu masu. Dobivenom gustom masom napunimo štrcaljku.

Naštrcamo male jedrilice na mesni papir i stavimo da se hlade. Ostatak tijesta izlomimo na komadiće i rasporedimo po torti. Jestivu boju i šećer među dlanovima izmijesimo do željene nijanse. Pospemo s malo šećera. Oštrim nožem odstranimo obruč kalupa za torte. Tortu ukrasimo jedrilicama i odmah je poslužimo.
Ukoliko vam zanimaju i drugi recepti za torte možete ih naći na našoj početnoj stranici.

Ostale torte mogu se naći u sekciji torte.Ovdje se nalaze sve one torte koje ne spadaju niti pod jednu sekciju.